Welkom bij het
Fort van Breendonk

Homepage Fort van Breendonk

Breendonk archives
Nocturne: de geëxecuteerden van Breendonk

Op 27 november 1942 worden in het Fort van Breendonk voor het eerst gevangenen terechtgesteld als vergelding voor de moord van op de rexistische burgemeester Jean Teughels van Charleroi.

Tachtig jaar na datum van de eerste executie herdenken we deze slachtoffers door de bezoeker doorheen het Fort te laten kennismaken met beklijvende afscheidsbrieven van de gevangenen. Afsluitend brengen we hulde aan de executieplaats met naamafroeping en fotoprojecties.  

Gang Breendonk
Bezoek het Fort van Breendonk!

Het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is één van de beste bewaarde getuigenissen van de nazigruwel tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Tijdens een beklijvend bezoek ontdekt u de donkere geschiedenis van SS-Auffanglager Breendonk. Van de kille slaapzalen en de werf voor dwangarbeid tot de folterkamer en de executieplaats: de volledige site ademt de verschrikking die de gevangenen onder Duits bewind hebben ondergaan. 

Aan de hand van getuigenissen, foto’s en filmmateriaal maakt u bovendien kennis met zij die hier geleden hebben en gestorven zijn voor onze vrijheid.