A website by War Heritage Institute

Welkom bij het
Fort van Breendonk

Homepage Fort van Breendonk

Het Fort van Breendonk is altijd op zoek naar nieuwe gidsen.

Een ploeg van meer dan 60 dynamische gidsen begeleidt maandelijks tot 400 groepen in het fort. Er zijn gidsen die rondleidingen geven in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans.

Gidsen werken als zelfstandige of met het statuut van vrijwilliger.

Opleidingsdag

Om de gidsenpool actief en up to date te houden, wordt er twee keer per jaar (maart en oktober) een opleidingsdag voorzien voor nieuwe gidsen.

In de voormiddag krijg je een inzicht in de elementaire gidstechnieken voor het fort, en in de namiddag een rondleiding op de site. Via een literatuurlijst kunnen kandidaten hun kennis verder uitbouwen. Na een maand is er een ‘proefgidsbeurt’ voorzien met de nodige feedback, en één maand later volgt een ‘examengidsbeurt’ en eventueel een herkansing.

Meer info: booking@breendonk.be

Breendonk gevangenen voor de muur
Staande herdenking in Brussel-Centraal.

Op 16.12.2023 organiseerden wij een unieke herdenking in het kader van het 75-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Bedevaart Breendonk
77ste Nationale Bedevaart in het Fort van Breendonk

20 september 2023: 77ste nationale bedevaart in het Gedenkteken Fort van Breendonk.

Gang Breendonk
Bezoek het Fort van Breendonk!

Het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is één van de beste bewaarde getuigenissen van de nazigruwel tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Tijdens een beklijvend bezoek ontdekt u de donkere geschiedenis van SS-Auffanglager Breendonk. Van de kille slaapzalen en de werf voor dwangarbeid tot de folterkamer en de executieplaats: de volledige site ademt de verschrikking die de gevangenen onder Duits bewind hebben ondergaan. 

Aan de hand van getuigen, foto’s en filmmateriaal maakt u kennis met zij die hier geleden hebben en gestorven zijn voor onze vrijheid.

Museumpas Breendonk
Kom gratis naar het Fort van Breendonk met je museumpas!

Wist je dat je met je Museumpas ook het Fort van Breendonk kan bezoeken? De museumpas is het grootste museumabonnement van het land. Je krijgt een jaar lang toegang tot alle deelnemende Belgische musea. Wanneer je wil en zo vaak je wil !

Klaar voor een jaar vol beleving? Kies voor de museumpas, deze kost slechts € 59 en kan aan het onthaal van het museum gekocht worden !