A website by War Heritage Institute

“Staande herdenking” voor 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

“Staande herdenking” voor 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

 

Wat er gebeurd is in Breendonk mag nooit vergeten worden.

Om de 3.600 gevangenen te eren, organiseerden we op zaterdag 16 december een unieke herdenking in het station van Brussel-centraal. Enkele mannen stonden er een hele dag voor een muur, net zoals de gevangenen dat destijds moesten doen bij hun aankomst in Breendonk.

Bij hun aankomst in Breendonk werden gevangenen namelijk meteen naar het binnenplein gebracht. Daar werden ze gedwongen om bewegingloos stil te staan, met hun gezicht naar de muur. Zo moesten ze wachten op hun registratie en kampkledij. Niemand wist op voorhand hoelang dat zou duren. Bewegen, ademen of hoesten werden genadeloos afgestraft. Angst regeerde.

De mannen stonden in het station van Brussel-Centraal een hele dag in de schoenen van de gevangenen. Zonder échte angst weliswaar. Een symbolische herdenking zodat ook de huidige generatie de gruwel van Breendonk nooit vergeet.

Het fort biedt een confronterende blik op het verleden en herinnert ons eraan waarom het essentieel is om waakzaam te blijven tegen schendingen van mensenrechten. Want sinds 1948 vieren we op 10 december de Dag van de Mensenrechten. Op die dag werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Kom zien naar wat niemand heeft willen zien en bezoek de echte muur in het Fort van Breendonk, een site van het War Heritage Institute.

Uw bezoek is van historisch belang.

Boek uw tickets hier.