FR EN DE
Het verdriet van Vlaanderen in Breendonk

Voorstelling over collaboratie met Kristien Hemmerechts en de broers Van den Brempt in Breendonk

Vlaanderen leerde de tweelingbroers Hein en Toon Van den Brempt kennen als sterke getuigen in de Canvas-serie ‘Kinderen van de collaboratie’ (najaar 2017). In het besef dat er veel meer te vertellen en ook te ontdekken viel, namen ze schrijfster Kristien Hemmerechts in de arm. Samen gingen ze op pad naar rijksarchieven, en ook naar Duitsland. Ze bezochten Bad Tölz, het stadje waar hun vader werd opgeleid tot officier bij de SS, en waar hun ouders trouwden, uitgerekend op 27 januari 1945, de dag waarop Auschwitz door de Russen werd bevrijd, al konden hun ouders dat niet weten.

Ze trokken naar Neuengamme, het concentratiekamp waar de 71 mensen die uit Meensel-Kiezegem werden gedeporteerd terechtkwamen.

Hun nonkel was één van aanstichters van die beruchte razzia. Hij stond toen aan het hoofd van de Vlaamse SS. Deze nonkel vond dat de Duitsers te laks optraden tegen het verzet, en richtte dan maar samen met Robert Verbeelen het veiligheidskorps op om de veiligheid van ‘zijn’ mensen te garanderen.

Dit is misschien wél het meest onthutsende inzicht dat de zoektocht verschafte: de Vlaamse SS’ers namen zélf initiatief en traden vaak wreder op dan de Duitsers in België. Er zijn later mythes verteld om dat zwarte verleden te vergoelijken en te minimaliseren. Er zou bv uitidealisme zijn gehandeld. Toon Van den Brempt bedacht de term ‘verdringering’ voor deze valse herinneringen die de waarheid moeten verdringen.

Nu het boek er is willen ze graag getuigen in de hoop de ‘verdringeringen’ te verbannen en in de mate van het mogelijke de waarheid haar rechten te laten hebben. Daarbij komt nog het onthutsende besef dat het verderfelijke gedachtegoed van Nazi Duitsland helaas nog lang niet is uitgeroeid, en met name jonge mensen opnieuw aanspreekt. Een reden te meer om te getuigen.

Prijs

Voor de voorstelling betalen groepen 375 euro.

Heeft uw school of groep interesse om deze voorstelling te combineren met een bezoek aan Breendonk?
Contacteer dan onze reservatiedienst ( booking@breendonk.be of 03/860.75.24) voor bijkomende inlichtingen.

Subsidies

Iedereen moet de kans krijgen om literatuur te ontdekken en beleven.
Daarom steunt Literatuur Vlaanderen organisatoren van onder meer auteurslezingen en manifestaties die literatuur en leesbevordering centraal stellen.

Ook u kunt een een subsidie van 100 euro aanvragen voor deze voorstelling.

Literatuur Vlaanderen

Actualiteit

Algemeen
Morgen
Vandaag
Gisteren

Bezoek aan het Gedenkteken

Wie zijn we
Het Gedenkteken
Geschiedenis
Virtueel bezoek (360°)
De kunstenaars

Frequently Asked Questions

Geschiedenis
Praktisch
Plan van het fort

Algemene inlichtingen

Openingsuren
Bereikbaarheid
Inkomprijzen
Begeleid bezoek
Restaurant
Fotograferen
Reglement van het bezoek

Leerkrachtenhoek

Inleiding
Praktische gegevens
Infrastructuur
De audiovisuele getuigenissen
Interactieve zaal
Gedenkboek
Plan van het parcours
Pedagogisch dossier
Seminaries
Bibliografie

Contacten en links

Guestbook
Contacteer ons
Links

Online reservering

Seminaries

Fototheek